Social distancing: hoe hou je je aan de regels bij je zoektocht naar werk?

  • 20/11/2020
  • 14:34
Labels:
  • Adecco Group
Social distance

Het coronavirus heeft ons leven op heel wat gebieden een stuk complexer gemaakt. Ook solliciteren verloopt nu niet zoals normaal. Misschien vrees je dat de social distancing-regels jouw kansen op werk verkleinen? Niet als je het goed aanpakt! In dit artikel geven we je graag een aantal tips om efficiënt te solliciteren in tijden van corona.

Ga voor een sollicitatie op afstand

In heel wat gevallen zal het rekruterende bedrijf zelf al voorstellen om het sollicitatieproces (gedeeltelijk) online te laten verlopen. Misschien krijg je online tests voorgeschoteld of word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek via videocall. Bereid je in elk geval goed voor! Zo is het cruciaal om zowel de software (Skype, Zoom, FaceTime, Google Meet, …) als je installatie (connectie, microfoon, camera) op voorhand grondig uit te testen. Krijg je niet spontaan een online procedure voorgesteld? Vraag dan gerust of dit niet mogelijk is. Zeker als de besmettingscijfers vrij hoog zijn, is de kans groot dat hier begrip voor is.

Social distancing tijdens een sollicitatiegesprek

Hebben jullie toch afgesproken voor een ‘face to face’ ontmoeting? Geen paniek, dit kan veilig verlopen. Wapen je voor je gesprek niet alleen met je cv en alle nodige documenten, maar ook met een – proper! – mondmasker, een busje handgel en je eigen papier en schrijfgerei. Draag je mondmasker als je het bedrijf binnenstapt en volg nauwgezet de regels die geafficheerd zijn. Mogelijk moet je een bepaald parcours volgen en mag je de lift met maximaal twee personen nemen. Schud zeker geen handen, maar laat dit je niet beletten om beleefd te zijn. Tip: een sollicitatiegesprek kan evengoed in de buitenlucht plaatsvinden. Dat is sowieso veiliger dan binnen.

Verzorg je lichaamstaal

Hou op elk moment voldoende afstand van de rekruteerder. Ga bijvoorbeeld elk aan het korte uiteinde van de tafel zitten. Als er tussen jullie een scherm in plexiglas geïnstalleerd is, kun je jouw mondmasker afzetten, maar anders hou je dit het best op. Spreek sowieso duidelijk en hou oogcontact. Jouw woorden kun je ondersteunen met passende handgebaren. Het is belangrijk dat je, ook in deze omstandigheden, een connectie maakt met je mogelijke werkgever. Succes!