Is verticaal of horizontaal groeien meer iets voor jou?

  • 11/06/2020
  • 11:30
Labels:
  • Adecco Group
verticaal of horizontaal groeien

Tegenwoordig zijn mensen die twintig jaar dezelfde functie in hetzelfde bedrijf uitoefenen een uitzondering. Er is minder jobzekerheid, af en toe gooit een financiële crisis roet in het eten en de maatschappij en de bedrijfswereld veranderen razendsnel onder invloed van technologische ontwikkelingen. Het is dus een goed idee om al eens na te denken over hoe jij je loopbaan wil vormgeven. Ben jij iemand die een verticale of een horizontale groei ambieert?

Op naar een leidinggevende functie!

Wanneer iemand vertelt dat hij wil groeien in zijn job, denk je waarschijnlijk meteen een aan verticale groei: hij of zij wil hogerop geraken. Een hogere positie met een nieuwe functietitel gaat meestal gepaard met meer loon en meer leidinggevende verantwoordelijkheden. Let wel: om een team te kunnen aansturen, moet je misschien eerst een extra opleiding volgen. Ook zijn er veel mensen die verticaal groeien niets voor hen vinden, omdat ze zichzelf niet in een leidinggevende functie zien of omdat ze hun hun hoofdtaken die ze zo graag doen niet willen inruilen voor managementtaken.

Horizontaal groeien: word een expert

Ben je gek op wat je doet, maar wil je toch graag groeien in je job? Dan is een horizontale groei iets voor jou. Ook bij een horizontale loopbaan volg je trainingen en opleidingen – of schaaf je zelf je kennis bij – maar dan om nóg beter te worden in je vak. Daardoor verhoog je je waarde en word je gezien als een echte specialist in je werkgebied. Horizontaal groeien kan ook gepaard gaan met een nieuwe functie in een heel ander domein. Door je carrière over een heel andere boeg te gooien, kun je nieuwe talenten van jezelf ontdekken. Ook dat staat gelijk aan persoonlijke ontwikkeling. De nadelen van een horizontale groei? Dat je voortdurend op de hoogte moet zijn van de laatste ontwikkelingen en dus veel tijd moet investeren in je bijscholing en zelfontplooiing. Daarnaast zal je loon iets minder stijgen dan bij een verticale groei.