Ontslag nemen in tijden van corona: verstandig of niet?

  • 7/04/2020
  • 9:00
Labels:
  • Adecco Group
Ontslag nemen in corona: verstandig of niet?

De coronacrisis is voor niemand een pretje. Heel wat mensen die vroeger gewoon naar kantoor gingen, zijn vandaag op thuiswerk aangewezen. Omdat dit met jonge kinderen in huis vaak geen sinecure is, kan het allemaal wat veel worden. Misschien spookt de gedachte aan ontslag wel door je hoofd. Maar is je job opzeggen een slim idee in deze onzekere tijd? Enkele bedenkingen …

Dit is maar tijdelijk

Hoe uitzichtloos de situatie voor jou misschien mag lijken, weet dat de coronacrisis slechts tijdelijk is. Ontslag nemen zonder uitzicht op een nieuwe job, is een erg drastische beslissing die waarschijnlijk helemaal niet nodig is. Sowieso roepen heel wat bedrijven nu tijdelijke werkloosheid om economische redenen in, zodat de drukte wegvalt en jouw dagen terug behapbaar worden. Is dat niet zo? Kaart dan zeker eerst je probleem aan bij je manager. Aangezien dit uitzonderlijke omstandigheden zijn, is de kans groot dat hij of zij begrip toont voor jouw situatie en samen met jou op zoek gaat naar een oplossing.

Waarom je beter geen ontslag neemt

Onze raad is dan ook: neem niet overhaast ontslag, tenzij je zeker weet dat je snel elders aan de slag kunt. Er zijn hoe dan ook een aantal factoren waarmee je rekening moet houden:
  • Als je zelf opstapt, heb je in de meeste gevallenniet meteen recht op een uitkering. Je staat dus maar beter financieel sterk in je schoenen voor je ontslag neemt.
  • Een nieuwe job vinden is niet altijd vanzelfsprekend, zeker nu niet. Sommige bedrijven houden weliswaar sollicitatiegesprekken via videocall, maar op heel wat plekken ligt het rekruteringsproces tijdelijk stil.
  • Een nieuwe job vinden kan langer duren dan je verwacht – zelfs veel langer dan de huidige crisis. Uiteraard levert dat heel wat stress op. Als de druk na verloop van tijd te groot wordt, ga je misschien een job aannemen die niet per se beter is dan je huidige job. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Toch je job opzeggen?

In sommige gevallen kan het toch aangewezen zijn om je ontslag te geven. Bijvoorbeeld als het voor de crisis al helemaal scheef zat op je werk en je er onderdoor dreigt te gaan. Heb je al verschillende stappen ondernomen om verandering in de situatie te brengen, maar hebben die tot niets geleid? Dan kun je inderdaad overwegen om op te stappen. Natuurlijk moet je de afweging zelf maken, maar voor je de knoop doorhakt, laat je je het best bijstaan met carrière-adviesZet alles rustig op een rijtje. Zie je echt geen andere uitweg, sta je er financieel goed voor én heb je voldoende steun van je omgeving? Dan is je ontslag geven een optie. Lees meer over tijdelijke werkloosheid om economische redenen op de site van de FOD Werkgelegenheid. Start je zoektocht naar een nieuwe job bij ons!