Solliciteren via videocall: hoe bereid ik me voor?

  • 14/04/2020
  • 15:00
Labels:
  • Adecco Group
Solliciteren videocall

Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke maatregelen, en daarom verloopt zowat alles tegenwoordig anders dan normaal. Ook ‘face to face’ solliciteren is er in deze coronatijden niet meer bij. Gelukkig biedt videocall een uitkomst. Maar hoe bereid je je het best voor op zo’n digitaal sollicitatiegesprek via Skype, FaceTime, Hangouts Meet of een andere videotool? Enkele tips.

1.    Test je installatie

Een haperende laptop of internetverbinding die voortdurend uitvalt, kan je video-interview aardig om zeep helpen. Kies daarom, als dat mogelijk is, voor een connectie met de kabel, in plaats van wifi. Sluit alle apps die je niet nodig hebt en zorg dat alle updates zijn uitgevoerd. Uiteraard moet je ook checken of je microfoon en je camera goed werken. Is de klank niet optimaal? Gebruik dan eventueel een koptelefoon met microfoon. Een tablet of smartphone gebruiken in plaats van je pc is ook een optie, maar een stabiele houder of statief is dan wel aangeraden.

2.    Test de videosoftware

Elke rekruteerder heeft zo zijn eigen voorkeur voor een video-app. Vandaag zijn er dan ook tal van tools beschikbaar die weliswaar op elkaar lijken, maar toch verschillende functionaliteiten hebben. Als je niet vertrouwd bent met de software die de rekruteerder je voorstelt, dan is het zeker een goed idee om op voorhand eens een testgesprek te organiseren met een vriend of familielid.

3.    Vermijd afleiding

De ruimte waarin je de videocall doet, is cruciaal. Kies voor een plek zonder afleiding en die bij voorkeur een neutrale achtergrond heeft. Heb je huisgenoten? Dan doe je deur van de ruimte het best op slot tijdens het interview. Zorg er wel voor dat je al het nodige bij de hand hebt: je voorbereiding, je cv, de vacature, pen en papier en een glas water. Je smartphone zet je op stil tijdens het gesprek.

4.    Zorg voor een goede eerste indruk

Net als bij een ‘echt’ sollicitatiegesprek zijn bij een videomeeting de eerste seconden cruciaal. Je wil meteen een goede indruk maken op de rekruteerder. Leg je haren netjes in de plooi en draag een passende outfit – dat trainingspak dat je anders thuis draagt, is nu even niet aan de orde. Ook belangrijk: wees stipt en zorg dat je goed belicht en gekadreerd in beeld komt.

Solliciteren via videocall: vergeet de opvolging niet!

Ook na een digitaal sollicitatiegesprek is belangrijk dat de volgende stappen duidelijk zijn voor jou én voor de rekruteerder. Een beleefde opvolgingsmail of -telefoontje kan dus zeker. Veel succes!