Wat doet een onderhoudstechnieker?

  • 14/01/2020
  • 15:30
Labels:
  • Adecco Group
onderhoudstechnieker

Wie door een vacaturesite scrolt of swipet, merkt al snel dat er veel vacatures voor onderhoudstechnieker, servicetechnieker of maintenance operator zijn. Die functietitels zeggen niet erg veel, en dus kun je je misschien niet meteen inbeelden wat zo’n onderhoudstechnieker precies doet. Na het lezen van dit artikel is dat voorgoed verleden tijd!

Takenpakket afhankelijk van de werkgever

Het is onmogelijk om één functieomschrijving voor alle onderhoudstechniekers te geven. We kunnen wel al vertellen dat de job inhoudt dat je machines herstelt, storingen oplost en onderhoudscontroles uitvoert. Als alles op rolletjes loopt in je bedrijf, is dat dus grotendeels aan jou te danken! De precieze handelingen die je als technieker moet uitvoeren, hangen af van het soort machines waarmee je te maken krijgt. Omdat je voor deze job dus over een heel specifieke skillset moet beschikken, krijg je van je werkgever vaak een grondige training voor je aan de slag gaat. Een algemene technische opleiding is meestal wel een must voor deze functie.

Onmisbare kwaliteiten van een onderhoudstechnieker

  • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel: een fout kan ernstige gevolgen hebben, maar dat schrikt jou niet af.
  • Je bent communicatief en werkt vlot samen met medewerkers uit alle takken van het bedrijf en soms zelfs externe klanten.
  • Je bent een pietje precies, aangezien je met honderd-en-een wetten en veiligheidsvoorschriften rekening moet houden.
  • Je bent flexibel: de kans is groot dat je regelmatige werkuren hebt, maar nachtwerk en ploegenarbeid zijn geen uitzondering.
  • Je hebt een groot probleemoplossend vermogen, dat spreekt voor zich.

Onderhoudstechnieker, een knelpuntberoep

Wist je dat technische beroepen bovenaan de lijst met knelpuntberoepen prijken? Dat is lastig voor de sector, maar goed nieuws voor jou als je net bovenstaand lijstje hebt kunnen afvinken. Je zult met andere woorden snel aan de slag kunnen als onderhoudstechnieker. Is je nieuwsgierigheid aangewakkerd? Bekijk dan zeker ons aanbod aan technische vacatures!