5 nuttige weetjes over uitzendwerk

  • 16/09/2021
  • 15:51
Labels:
  • Adecco Group
Uitzendwerk 5 weetjes

Werken als uitzendkracht is interessant en een perfecte opstap naar vast werk. Ondertussen geniet je als uitzendkracht van dezelfde voorwaarden als een vaste medewerker en heb je dus dezelfde rechten en voordelen.

Wist jij deze 5 dingen over uitzendwerk al?

1 Uitzendbureau is de werkgever

Als je werkt als uitzendkracht, is het uitzendbureau je eigenlijke werkgever. Je tekent je contract met het uitzendbureau, zij volgen je op tijdens je uitzendwerk en vormen de eerste hulplijn. Het is ook het uitzendbureau dat je loon stort. Ben je ziek, dan verwittig je zowel het uitzendbureau als het bedrijf waar je aan de slag bent. Uitzendkrachten zijn over het algemeen heel tevreden van hun interimbureau, ze geven het een gemiddelde score van 7,6/10, volgens de laatste bevraging van Federgon. Ze appreciëren de correcte administratie, het begrip en de informatie die ze krijgen over de opdracht.

2 Volwaardig sociaal statuut

Uitzendkrachten hebben een volwaardig sociaal statuut en genieten dezelfde sociale voordelen als andere medewerkers. Net als werknemers met vast contract genieten uitzendkrachten dezelfde rechten op het vlak van loon, arbeidstijd en de voordelen die voortvloeien uit de sociale zekerheid. Ze hebben ook gewoon recht op wettelijk pensioen, vakantiegeld en zijn ze verzekerd tegen arbeidsongevallen.

3 Via uitzendwerk naar vast werk

Voor veel uitzendkrachten is de instroom naar vast werk het belangrijkste motief: 41% van hen zegt net daarom voor uitzendwerk te kiezen. En dat blijkt een gegronde reden: liefst 41,6% van alle werknemers zijn bij hun werkgever gestart als uitzendkracht. Dat lezen we in een tweejaarlijkse bevraging van Federgon, de federatie van de HR-dienstverleners (bron: SERV2018).

4 Persoonlijke opvolging: je eigen coach

Het betere uitzendkantoor volgt haar uitzendkrachten goed op. Dat begint bij de aanwerving, de administratie en praktische zaken. Tijdens de opdracht is de consulent van het uitzendkantoor je aanspreekpunt: hij of zij informeert hoe de job loopt. Is er een probleem, ben je ziek, heb je een vraag over je loonbrief? Je kan altijd bij je consulent terecht. Voor uitzendkrachten voelt dit alsof ze een personal coach hebben. Ook na de opdracht houden professionele consulenten contact en weten ze welke jobs jij helemaal ziet zitten.

5 Kans om te leren en te groeien

Bij elke nieuwe job steek je iets op. Je spijkert je talen bij, leert een specifiek computerprogramma of een geavanceerde machine bedienen. Je kan ook heel wat leren van de mensen met wie je samenwerkt. Zo groei je en kom je na elke werkervaring beter beslagen op het ijs. Je kan ook actief opleidingen volgen om nog beter te worden in je job. Bij Adecco geven we je graag gepast carrièreadvies.