5 praktische vragen over jouw studentenjob

  • 26/07/2022
  • 10:34
Labels:
  • Adecco Group
5 vragen over je studentenjob

De zomer is in het land en dan gaan vele studenten aan de slag met een vakantiejob. Hoeveel mag je als student verdienen? En hoeveel uren mag je werken? Adecco trakteert je op de antwoorden van de vijf meest gestelde vragen.

Wat maakt een studentenjob interessant?

Je bent jong en je wil wat bijverdienen? Dan is een studentencontract veruit de interessantste formule. Met dit type contract betaal je heel wat minder sociale bijdragen dan met een gewone arbeidsovereenkomst, mits je je studentencontingent respecteert (zie vraag 3). Je betaalt bovendien geen belastingen.

    Hoeveel mag ik als jobstudent verdienen zonder belastingen te betalen?

Dat hangt ervan af hoeveel je verdient. Als je inkomsten onder een bepaald bedrag blijven, dan hoef je er geen belastingen op te betalen. Dat maximumbedrag verandert elk jaar. Voor 2022 bedraagt het 13.242,86 euro. Dat is een brutobedrag, na afhouding van de sociale bijdragen. Hou er bovendien rekening mee dat je als jobstudent aan de slag kan zodra je:
  • 16 jaar oud bent;
  • 15 jaar oud bent én de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs hebt gevolgd. Het studeren moet bovendien je hoofdactiviteit zijn.

    Hoeveel uren mag ik als jobstudent werken?

In totaal mag je 475 uren per jaar presteren. Dit wil zeggen dat al de uren die je tijdens het jaar werkte via een studentenovereenkomst, opgeteld worden. Het aantal dagen waarop je die uren presteerde, speelt geen rol. Het is de totaalsom van de gewerkte uren waar het om gaat. Belangrijk om weten: presteer je meer dan 475 uren, dan moet je sociale bijdragen betalen.

    Hoe kan ik de teller van mijn werkuren bijhouden en bekijken?

Met de app Student@work kan je op je smartphone je werkurensaldo, anywhere anytime, nakijken. Zo hou je in de gaten dat je de limiet van uren niet overschrijdt.

    Waar vind ik een studentenjob?

Adecco begeleidt je graag in de zoektocht naar een studentenjob die past bij wie jij bent. Je kan rekenen op persoonlijke begeleiding van een Adecco consulent. Iemand die je met raad en daad bijstaat om van je ervaring als jobstudent een succes maken. Zoek je nog een studentenjob voor tijdens de vakantie of het weekend? Ontdek de studentenjob die bij je past.