Diversiteit en inclusie: broodnodig om je concurrenten voor te blijven?

  • 14/11/2022
  • 8:00
Labels:
  • Adecco Group
diversiteit inclusie

Weet jij wat de begrippen diversiteit en inclusie betekenen? ‘Inclusief zijn’ of ‘meer diversiteit’ zijn begrippen die je steeds vaker op de werkvloer hoort. Dat is geen toeval, want uit onderzoek van Deloitte blijkt dat 80% van de recruiters en managers gelooft dat diversiteit en inclusie kunnen helpen om de concurrentie voor te blijven. Klopt dat? In dit artikel leggen we je uit wat inclusie en diversiteit precies betekenen en hoe ze jouw bedrijf een voordeel kunnen opleveren.

Inclusie en diversiteit: wat is het precies?

De begrippen diversiteit en inclusie zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven en al zeker niet in de bedrijfswereld. Maar wat betekenen ze precies? Diversiteit betekent een verscheidenheid aan mensen met verschillende leeftijd, geslacht, etnische afkomst, cultuur, seksuele en religieuze voorkeuren en personen met of zonder beperking. Een bedrijf met een divers beleid werft los van deze factoren nieuw talent aan. Inclusie richt zich dan weer op de specifieke rol van elk individu in de groep. Het gevoel bij een team te horen is daarbij essentieel.

Wat zijn de voordelen van diversiteit en inclusie op de werkvloer?

Je vraagt je misschien af of inclusiviteit en diversiteit een trend zijn of in de toekomst steeds belangrijk zullen worden. De cijfers wijzen alvast in de richting van dat tweede, want volgens een studie van Deloitte hebben bedrijven met een inclusief beleid 60% meer kans op hogere winsten, hogere productiviteit en een betere reputatie. Een divers personeelsbelstand leidt tot betere resultaten op korte én lange termijn. De reden? Simpel: hoe diverser jouw werknemers zijn, hoe meer ze out of the box kunnen denken en voor nieuwe inzichten kunnen zorgen. Dit zorgt voor rijkere inzichten en vaak onverwacht goede resultaten. Inclusie speelt hierbij ook een rol. Door elke werknemer zich belangrijk te laten voelen binnen het team, vergroot dat hun betrokkenheid. En betrokken werknemers presteren beter. Want maar liefst 93% van de werknemers gelooft dat het gevoel erbij te horen hun prestaties verbetert. Op langere termijn zorgt inclusiviteit er ook voor dat talent langer aan je bedrijf verbonden blijft. Bovendien zijn diversiteit en inclusie ook goed voor het imago van een bedrijf. Ze zijn immers dé manier om te bewijzen dat je niet stilstaat in een veranderde arbeidsmarkt. In een tijd waarin steeds meer werknemers rekening houden met hun welzijn op de werkplek kan je met een doordacht inclusiebeleid intern én extern punten scoren.

Hoe bevorder je diversiteit?

Het diversiteitsbeleid moet een van de pijlers zijn van het HR-team. Tegenwoordig moeten werknemers gekozen worden op basis van hun vaardigheden, kennis en fit met het bedrijf en team. Leeftijd, geslacht, religie of seksuele geaardheid mogen geen rol spelen tijdens het sollicitatieproces. Dat is trouwens sinds 10 mei 2007 ook wettelijk verplicht, want toen werd de wet betreffende discriminatie bij aanwerving goedgekeurd. Met deze tips til je jouw inclusiebeleid naar een hoger niveau:
  • Zorg voor gelijkheid tussen collega’s.
  • Introduceer een methode van bemiddeling om conflicten te voorkomen of aan te pakken.
  • Geef al de werknemers het gevoel dat ze deel uitmaken van dezelfde groep.
  • Organiseer regelmatig teambuildingsactiviteiten, ook over de verschillende afdelingen heen.
Tot slot kan het ook goed zijn om voldoende tijd en budget vrij te maken voor inclusie en diversiteit. Zo nam de Heineken Group in 2017 een diversity and inclusion manager aan. Geef de tijd, ruimte en ondersteuning aan werknemers om een werkgroep op te zetten om over inclusie en diversiteit binnen het bedrijf na te denken en initiatieven op poten te zetten.

Hoe werk je aan inclusiviteit?

Een goed inclusiebeleid begint bij een goede werving- en selectieprocedure. Met name het opstellen van een vacature is een belangrijke stap in jouw aanwervingsproces. De gekozen woorden en beelden kunnen goede kandidaten aantrekken of net afschrikken. Input en feedback makkelijker maken, coachingsessies organiseren en nieuwe werknemers door een mentor laten begeleiden: dit zijn stuk voor stuk initiatieven die de banden tussen werknemers zullen versterken en hun betrokkenheid zullen vergroten. En dat zie je uiteindelijk ook terug in de bedrijfsresultaten, want volgens onderzoek van Gallup zijn bedrijven met de meest betrokken werknemers tot wel 23% meer winstgevend. Tot slot kan het ook goed zijn om met je werknemers te spreken over diversiteit en inclusie. Trainingen over dit onderwerp zullen ervoor zorgen dat ze beter begrijpen wat deze woorden precies inhouden en waarom ze zo belangrijk zijn. Dat is vaak een eerste stap naar een inclusieve omgeving. Wil je aan diversiteit en inclusie binnen jouw bedrijf werken, maar weet je niet goed waar te beginnen? Het Actieplan Diversiteit van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is een goed startpunt. Daarnaast helpen projecten als Hands on Inclusion organisaties met al hun vragen rond inclusie en diversiteit. Organisaties kunnen hier ook gratis workshops en bootcamps volgen om zodoende hun inclusiviteit en diversiteit te verhogen. Aarzel ook niet om contact op te nemen met Adecco en je te laten inspireren door ons diversiteits- en inclusiebeleid. We helpen je graag!