Online netwerken: onze 5 beste tips om van virtueel netwerken een succes te maken

  • 21/08/2022
  • 8:00
Labels:
  • Adecco Group
Online netwerken 5 beste tips  virtueel netwerken succes

Tot een paar jaar geleden was netwerken nog iets wat op speciale netwerkevents of after work-recepties gebeurde, tegenwoordig is online netwerken steeds meer de norm. Online of virtueel netwerken helpt je snel, efficiënt en op een relatief eenvoudige manier jouw professioneel netwerk uit te bouwen. Maar hoe pak je online netwerken goed aan? In dit artikel geven we je netwerktips om een succesvol virtueel netwerk uit te bouwen.

Misschien vond je jouw droomjob wel via een kennis, raadde jouw ex-collega je een life-changing cursus aan of kon je jouw manager helpen met het invullen van een vacature toen je hoorde dat je oud-klasgenoot op zoek was naar een nieuwe uitdaging: de kracht van een goed netwerk is eindeloos. Naar schatting 70 tot 85% van de jobs wordt ingevuld via netwerken. Een netwerk is iets waar je altijd op kan rekenen en terugvallen, iets wat je mooie opportuniteiten kan bezorgen. En dus loont het de moeite om erin te investeren.

Wat is online netwerken?

Professioneel netwerken is het opbouwen van relaties met gelijkgestemde professionals. Dat netwerk kan je gebruiken als je inspiratie of informatie nodig hebt, het laatste nieuws uit jouw sector wil volgen, bij het zoeken van een nieuwe job, het invullen van vacatures, als klankbord… Kortom, je netwerk is een professionele tool die altijd van pas komt. Als we over online netwerken spreken, dan gaat het om het opbouwen en onderhouden van een virtueel netwerk via het internet. Sinds de pandemie zien we immers dat netwerken steeds meer online gebeurt.

Online netwerken tips

Nu veel evenementen (gedeeltelijk) online worden georganiseerd, valt ook het netwerkmoment dat bij die events hoorde vaak weg. Dat hoeft echter niet te betekenen dat je helemaal niet meer kan netwerken. Integendeel, de nieuwe (online) vorm van netwerken brengt heel wat kansen met zich mee. Dit zijn onze tips om er optimaal van te profiteren:

Tip 1: Alles begint bij een goed plan

Om zo efficiënt mogelijk te kunnen netwerken, is het belangrijk om een goed plan te hebben. Dat plan zal vooral afhankelijk zijn van jouw doelstelling. Ben je op zoek naar een nieuwe job? Begin dan met het opfrissen van je LinkedIn-profiel en organiseer een online koffiemoment met mensen waarvan je denkt dat ze je kunnen helpen. Wil je nieuwe kennis opdoen of je soft skills verfijnen? Leg de nadruk op het diversifiëren van jouw netwerk en zoek contact met nieuwe mensen die expertise hebben in de domeinen waar je meer over wilt weten. Ben je als ondernemer op zoek naar nieuwe zakelijke contacten? Schrijf je eens in voor een online netwerkevent binnen jouw sector.

Tip 2: Optimaliseer je profiel

Een gedetailleerd en up-to-date LinkedIn-profiel is een onmisbare schakel voor wie succesvol aan online netwerken wil doen. Het is een waardevolle manier om je professionele interesses uit te lichten. Jouw LinkedIn-profiel in lijn hebben met je personal branding en online reputatie, zorgt ervoor dat je de juiste professionele connecties kan aanspreken. Volg mensen binnen jouw vakgebied en onderhoud je relaties. Door ook regelmatig te reageren op berichten binnen jouw vakgebied, zal je jouw zichtbaarheid verder vergroten. Zorg er wel voor dat alles wat je schrijft in lijn ligt met jouw personal branding en houd er rekening mee dat recruiters ook vaak andere sociale media zoals Facebook, Twitter of Instagram checken.

Tip 3: Breid je bestaande netwerk uit

Je bestaande netwerk uitbreiden, is makkelijker dan je denkt. Word lid van een vereniging of zoek naar online evenementen over onderwerpen die je interesseren. Dit soort evenementen zijn vaak ideaal om vragen te stellen aan andere professionals en ze daarna toe te voegen aan jouw netwerk. Sta ook open voor het ontdekken van andere vakgebieden, want zo kan je jouw netwerk verder uitbreiden én tegelijk nieuwe kennis opdoen. De inzichten uit andere sectoren kunnen mogelijk ook heel nuttig zijn binnen jouw vakgebied.

Tip 4: Kies de juiste contacten

Als online netwerken nieuw voor je is, begin dan contact te leggen met mensen die je al kent. Een ex-collega, een klant, een goede kennis, een voormalige studiegenoot… Opties genoeg. Als je eenmaal een aantal online connecties hebt opgebouwd, richt je dan op de actieve gebruikers door hun berichten leuk te vinden of erop te reageren. Ook een privéberichtje om iemand uit te nodigen voor een virtuele koffie kan een leuke manier zijn om contact te leggen. Onderhoud jouw opgebouwde connecties door te blijven reageren op hun berichten en publicaties, want wie weet zit daar de persoon wel tussen die je ooit aan jouw droomjob zal helpen of je een gouden tip zal geven voor een uitmuntende CV of motivatiebrief.

Tip 5: Onderhoud je relaties

Koester je netwerk door je relaties te onderhouden. Dat doe je door actief te reageren, mensen oprecht te feliciteren met hun promotie of ze te helpen wanneer ze jouw expertise goed kunnen gebruiken. Alles draait om het uitwisselen van informatie, het onderhouden van duurzame relaties en het creëren van win-winsituaties. Want als jij een waardevolle toevoeging bent aan iemand z’n netwerk, zal je daar vroeg of laat voor beloond worden. Ben je op zoek naar een nieuwe stap in je carrière? Neem een kijkje op Adecco.be en ontdek onze nieuwste vacatures en tips.