Van jouw proefperiode een succes maken

  • 3/01/2023
  • 8:00
Labels:
  • Adecco Group
essai

Als je een baan krijgt, is het spel pas half gewonnen. Nu moet je je nieuwe bazen bewijzen dat je een aanwinst bent voor hun organisatie. Wil je van jouw aanwerving een succes maken? Hier zijn enkele tips om je te helpen jouw proeftijd door te komen en te gedijen in je nieuwe functie.

Maak een positieve eerste indruk

Probeer een goede eerste indruk te maken; zoek de juiste toon en wees open en vriendelijk. Als de dresscode niet werd vermeld in het sollicitatiegesprek of de baanaanbieding, kleed je dan om indruk te maken. Kleed je professioneel en draag een zelfverzekerde glimlach!

Bereik anderen.

Het initiatief nemen om jezelf voor te stellen kan een grote invloed hebben op hoe je door nieuwe collega's wordt ervaren. Een korte introductie zal je helpen om op de eerste dag contact met hen te maken en te laten zien dat je ernaar uitziet om deel uit te maken van het team.

Stel vragen

Er wordt vaak gezegd dat een domme vraag niet bestaat, maar bij Adecco geloven we ook dat je nooit te veel vragen kunt stellen. Zo zorg je er niet alleen voor dat je jouw werk meteen goed doet, maar toon je ook jouw bereidheid om het beleid en de procedures in jouw nieuwe organisatie te leren kennen. Maar vergeet niet goed te luisteren! Twee keer dezelfde vraag stellen of niet doen wat je is opgedragen, kan jouw nieuwe collega's een verkeerde indruk geven.

Doe mee

Tijdens je eerste weken op de werkvloer kan je het gevoel hebben dat je geen deel uitmaakt van de sociale structuur en de bedrijfscultuur. Laat je niet ontmoedigen! Je plaats vinden op een nieuwe werkplek op professioneel en sociaal vlak gebeurt niet van de ene op de andere dag. Overwin dit obstakel door betrokken te raken. Bied aan om lid te worden van de gezondheids- en veiligheidscommissie, help als vrijwilliger bij het organiseren van sociale evenementen, of ga gewoon met je collega's lunchen in de werknemerslounge. Jouw inspanningen zullen niet onopgemerkt blijven.

Spreek uit

Het is nooit gemakkelijk om je mond open te doen als je net ergens bent aangekomen, maar je stem laten horen tijdens je proefperiode is essentieel als je je professionele toekomst bij je nieuwe organisatie wilt consolideren. Als spreken intimiderend is, maak er dan een doel van om binnen de eerste maand een e-mailsuggestie te sturen. De positieve feedback zal je aanmoedigen om persoonlijk je punt te maken en je nieuwe team te laten zien wat je waard bent.

Buitenschoolse ervaringen zijn ook uitstekende manieren om je zachte vaardigheden te rechtvaardigen.

Goede gewoonten ontwikkelen

Zie je nieuwe baan altijd als een nieuwe start. Zie het als een kans om de beste professional te worden die je kunt zijn. Profiteer van deze verandering in je leven om vanaf het begin goede werkgewoonten te ontwikkelen. Maak een schema en een takenlijst. Maak een lijst van de vaardigheden die je wilt ontwikkelen. Persoonlijke en organisatorische inefficiënties identificeren en procedures ontwikkelen om de productiviteit te verhogen.

Vergeet niet dat je proeftijd met een beetje inspanning de deur kan openen naar een mooie carrière. Dus als je de angst voelt opkomen, haal diep adem, concentreer je en geef alles.