Werken en studeren: 6 tips om het beter te combineren

  • 4/10/2022
  • 8:00
Labels:
  • Adecco Group
work study

Wil je studeren en werken combineren? Dat zal tijd, doorzettingsvermogen en vooral een goede organisatie vergen. Het is niet voor iedereen even makkelijk om een goed evenwicht te vinden tussen werk en studie, zeker voor wie fulltime wil werken en studeren. Maar het goede nieuws: het is voor iedereen mogelijk! Adecco is er om je te begeleiden in de combinatie van werk en studie. Dit zijn onze 6 tips als je werken en studeren wil combineren.

1. Zoek een studentenjob die bij je studie past

Geld verdienen en je kennis vergroten: het is mogelijk. Als je een studentenjob kan vinden in jouw sector, sla je twee vliegen in één klap. Is het lastig om een job te vinden die aansluit bij je studies? Geen paniek! Elke job is een kans om nieuwe ervaringen op te doen en vaardigheden te leren. Je kan die nieuwe kennis en vaardigheden misschien ook toepassen in jouw domein. Alles wat je op een studentjob leert, komt vroeg of laat van pas!

2. Zorg ervoor dat je in de buurt aan de slag kan

Een uurtje minder slaap omdat je na je studentenjob nog een uur de trein op moest richting je huis of je kot? Dat is vervelend. Het is onnodig tijdsverlies, zeker omdat er meestal voldoende leuke jobs dichter bij je huis of je kot te vinden zijn. Nog een voordeel van dichter bij huis werken: misschien werk je wel samen met een medestudent. Notities uitwisselen? Check! Een studentenjob dichtbij huis is de ideale plek om connecties te leggen. Want je weet wat ze zeggen: beter een goede buur dan een verre vriend.

3. Organiseer je tijd op een slimme manier

Het klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd: zorg ervoor dat je werktijden je studietijd niet dwarsbomen. Gelukkig zijn studentencontracten vaak heel flexibel en kan je bijvoorbeeld wat minder uren kloppen tijdens de examenperiode. Informeer jouw werkgever ruim op voorhand over examens of belangrijke deadlines, zo kan jouw werkschema op basis van jouw behoeften worden aangepast. Zo kan je beter de balans tussen studie en werk behouden.

4. Studies gaan altijd voor

We weten als geen ander dat het extra geld dat via je studentenjob binnenkomt heel belangrijk is, maar je studies hebben altijd voorrang. Kan je de combinatie niet volhouden en vergt het combineren van studie en werk te veel tijd en organisatie? Ga dan in overleg met je werkgever. Vraag wat vrije tijd of indien nodig zelfs onbetaald verlof. Als het later weer wat rustiger geworden is, kan je altijd opnieuw aan de slag. Bedrijven die vaak studentenjobs aanbieden, zijn flexibel en zullen over het algemeen veel begrip hebben voor je situatie.

5. Werk aan je netwerk

Je studentenjob zorgt niet alleen voor een mooi zak- en spaarcentje, het is ook een eerste stap in het beroepsleven. De ervaringen die je opdoet en contacten die je legt, kunnen later nog goed van pas komen. Daarom is het altijd goed om contact te houden met je werkgever en collega’s. Je netwerk is immers van goudwaarde op de arbeidsmarkt. Ook belangrijk: verwaarloos het contact met je medestudenten niet, want zij kunnen je zowel tijdens je studie als later in het werkveld nog helpen.

6. Vergeet niet te ontspannen

Werken en studeren is op lange termijn enkel haalbaar als je fysiek en mentaal gezond blijft. Stress, vermoeidheid en ongezonde gewoontes loeren tijdens drukke periodes achter de hoek. Daarom is het belangrijk dat je voldoende tijd voor pauzes inlast. Even de batterijen weer opladen, af en toe uitgaan met vrienden of in het weekend eens heerlijk lang uitslapen: dat moet allemaal kunnen. Een avondje in de kroeg, een rondje joggen of eens wat langer onder de wol: wat je ook verkiest, neem de tijd om te ontspannen. Het zal je productiviteit alleen maar ten goede komen!

Aan de slag als student? Of je nu je eerste studentenjob zoekt of toe bent aan een nieuwe uitdaging als werkstudent, Adecco kan je helpen de perfecte studentenjob te vinden. Neem een kijkje op : https://www.adecco.be/nl-be/studenten-en-starters