Oekraïense werkzoekenden aan de slag bij Mowi dankzij samenwerking Adecco-Travi-VDAB

  • 6/10/2023
  • 16:30
Labels:
  • Adecco Group
mowi

‘Slechts 20% van de werkzoekende Oekraïense vluchtelingen vindt effectief een job’, koppen kranten volgens de laatste cijfers van Statbel. De grootste barrière: taal. Adecco slaat daarom de handen in elkaar met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbegeleiding (VDAB) en Travi, expert in opleiding van uitzendkrachten en kandidaten. Met behulp van on-the-job taallessen en groepstewerkstellingen gelooft Adecco en zijn partners erin sneller toegang te bieden tot knelpuntberoepen.

In samenwerking met VDAB en Travi zet Adecco daarom in op ‘opleidingen op maat’. Deze opleidingen zijn specifiek gericht op het tegemoetkomen aan de noden van een bepaald bedrijf. Taal is één van de grootste hinderpalen voor veel Oekraïners om aan de slag te kunnen gaan op de Belgische arbeidsmarkt. Toch merkt Adecco dat in groep enkele Oekraïners het Nederlands of Engels wél machtig zijn. Zij kunnen binnen de groepstewerkstelling de vertaalslag maken voor de andere groepsleden. Die ‘groepstroef’ wil Adecco en zijn partners beter benutten om de taaldrempel van veel Oekraïense werkwilligen in een eerste fase alvast te overbruggen. Taallessen vlak voor en vlak na de werkuren moeten de tewerkgestelde Oekraïners volledig ondersteunen om te integreren in hun nieuwe werkomgeving.


“Kunnen communiceren is cruciaal voor de werking en samenwerking binnen bedrijven. Daarom is taal ook zo’n belangrijk gegeven. Tegelijk beseffen we maar al te goed dat het niet evident is om op een korte tijd een volledig nieuwe taal te bemeesteren. Daarom geloven we sterk in de kracht van de groep om dit soort hindernissen te overbruggen.”

– Jan Dekeyser, Country Head Adecco België & Luxemburg


Eind september ging het eerste try-ou-traject van start bij visverwerkingsbedrijf Mowi in Brugge. De Oekraïense vluchtelingen worden er klaargestoomd voor een produtiejob. Er werd speciaal voor dit project een aparte productielijn opgezet.



“Dit vergt enige organisatorische flexibiliteit van onze kant, maar we geloven dat de groepsdynamiek hier het verschil kan aanmaken. Vandaar dat we vol overtuiging in dit project zijn ingestapt. En de resultaten mogen er zijn: het is een zeer gemotiveerde équipe die volledig autonoom werkt. Bovendien is dit nog maar het begin: sommige van de Oekraïense collega’s hebben organisatorische en leidinggevende capaciteiten. We laten hen nu groeien in hun huidige rol, maar gaan hen zeker kansen aanbieden als die zich aandienen.”

- Kurt De Cock, plant manager van Mowi in Brugge


Knelpuntberoepen

België kent heel wat knelpuntberoepen. Gezien veel Oekraïense diploma’s niet erkend worden in België, is een groot aantal Oekraïense vluchtelingen bereid om die openstaande vacatures in te vullen. Toch is dat voor veel bedrijven geen evidentie, omdat veel Oekraïense werkzoekenden naast de taal, ook niet de juiste opleiding hebben. Daarom besloten Adecco en zijn partners meer te vertrekken vanuit de specifieke noden van bedrijven zelf. Op basis daarvan werken de partners een gerichte opleiding uit die zowel aansluit bij de vereisten van het bedrijf als bij de benodigde kennis van de werkzoekende Oekraïners. Acht Oekraïense vluchtelingen konden zo via een traject aan de slag gaan bij visverwerkingsbedrijf Mowi.

“We zijn verheugd om te zien hoe onze samenwerking met de VDAB en Travi bewijst dat tewerkstelling mogelijk is, zolang we ons focussen op de opportuniteiten in plaats van de limieten. Het recente succesverhaal bij Mowi in Brugge is een lichtend voorbeeld van hoe samenwerking en toewijding tot positieve resultaten kunnen leiden. We blijven ons inzetten om nog meer vluchtelingen aan het werk te helpen en de brug te slaan tussen hun vaardigheden en de behoeften van werkgevers."

– Jan Dekeyser, Country Head Adecco België & Luxemburg


Interesse om mee uw schouders te zetten onder dit project? Contacteer ons.