Wat moet u weten over interimwerk tijdens een staking?

  • 27/04/2025
  • 13:30
Labels:
  • Adecco Group

De afgelopen maanden werden gekenmerkt door een opvallend hoog aantal stakingen en actiedagen in België. Meer dan ooit lieten vakbonden en werknemers hun stem horen, vaak in reactie op politieke beslissingen, zoals het nieuwe regeerakkoord. Maar wat betekent dat nu concreet als u als klant-gebruiker samenwerkt met uitzendkrachten?

Uitzendarbeid bij staking: verboden

Van zodra er sprake is van een staking binnen uw onderneming, mag een uitzendbureau geen uitzendkrachten tewerkstellen of aan het werk houden. Dit is bepaald in artikel 19 van cao nr. 108. Elke werknemer (dus ook elke uitzendkracht) heeft uiteraard het recht om deel te nemen aan een staking.

Dat verbod geldt in twee gevallen:

1. Uitzendkrachten mogen geen stakende werknemers vervangen.

2. Uitzendkrachten die niet willen staken maar wél getroffen zijn door de staking, moeten het werk toch stopzetten en dit ongeacht de context (qua motief, duur,…).

Ook als vakbonden akkoord zouden gaan om uitzendkrachten toch aan het werk te houden, verandert dat niets: het verbod blijft van kracht zolang de staking duurt.

Enkele praktische aandachtspunten:

  • Het verbod kan per beroepscategorie begrepen worden: een staking onder de bedienden verhindert in principe de terbeschikkingstelling van arbeiders/uitzendkrachten niet.
  • Het verbod kan ook per exploitatiezetel bekeken worden, en zelfs per dienst wanneer de functies binnen de diensten sterk verschillen.
  • En wat bij een vakbondsactie of manifestatie?

    Bij een actie of manifestatie, is het verbod niet automatisch van toepassing. In principe mogen uitzendkrachten dan wel gewoon aan het werk blijven. Maar het is belangrijk om de situatie goed op te volgen, want zo’n actie kan alsnog evolueren naar een echte staking. Dan treedt het verbod alsnog in werking.

    Wat met het loon van de uitzendkracht?

    Een uitzendkracht die het werk niet kan of niet wil uitvoeren omwille van een staking bij de klant-gebruiker, heeft geen recht op loon. In sommige gevallen hebben de uitzendkrachten die niet aan de staking deelnemen, maar die omwille van deze staking niet kunnen werken, recht op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen. Dit wordt geval per geval bekeken door de RVA. Gesyndiceerde werknemers kunnen onder bepaalde voorwaarden een stakingsvergoeding van hun vakbond ontvangen.