Jobstudenten aan het werk: soepelere sociale en fiscale regels vanaf januari 2025

  • 3/04/2025
  • 13:30
Labels:
  • Adecco Group

Nieuw studentencontingent, verlaagde sociale bijdragen, verhoogde fiscale vrijstelling… Verschillende maatregelen treden (met terugwerkende kracht) in werking vanaf 1 januari 2025. Hieronder vindt u een overzicht van de voorwaarden en nieuwigheden om te onthouden.

Studenten kunnen in bepaalde gevallen tewerkgesteld worden onder een voordelig sociaal tarief. De verlaagde sociale bijdragen bedragen 8,13%, waarvan 2,71% ten laste van de student en 5,42% ten laste van de werkgever. Dit voordelig tarief is van toepassing indien:

  • Er een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor studenten is gesloten;
  • De student enkel werkt tijdens periodes van niet-verplichte aanwezigheid op school;
  • Voor de tewerkstelling een Dimona STU-aangifte wordt verricht;
  • De student zijn studentencontingent respecteert.
  • Voor 2023 en 2024 werd er voorzien in een verhoging van het studentencontingent van 475u naar 600u per jaar en dit voor alle sectoren. Door het uitblijven van nieuwe wetgeving, vielen we vanaf januari 2025 terug op het contingent van 475 uren.

    Ondertussen heeft de wetgever niet stilgezeten. Er werden verschillende wetsvoorstellen ingediend en aangenomen met betrekking tot de permanente verhoging van het contingent naar 650u vanaf 2025. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid stelt bij de Dimona-aangifte reeds rekening te houden met het nieuwe contingent - https://www.rsz.be/nieuws/2025/03/31/650-uur-per-jaar-nieuw-urenpakket-voor-jobstudenten

    Vanaf aanslagjaar 2026 (inkomstenjaar 2025) worden de regels voor studenten die fiscaal ten laste blijven van hun ouders aangepast. Om ten laste van de ouders te blijven, mogen studenten niet te veel inkomsten of nettobestaansmiddelen hebben. Het goede nieuws is dat de fiscale vrijstelling voor de berekening van deze bestaansmiddelen wordt verdubbeld. Dit betekent dat de eerste 6.840 euro die een student verdient via een studentenjob, niet wordt meegerekend als inkomen en dus niet wordt beschouwd als nettobestaansmiddelen.

    De inwerkingtreding van deze maatregelen is retroactief voorzien op 01/01/2025, er is echter nog geen publicatie gebeurd in het Belgisch Staatsblad.