Sollicitatiegesprek: ons advies over hoe je je kan voorbereiden voor een succesvol gesprek

  • 17/06/2022
  • 5:54
Labels:
  • Adecco Group
Sollicitatiegesprek

Onze ervaring is dat er maar twee manieren zijn om jezelf te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek: de winnende manier en de verliezende manier.

Maar hoe weet je of je de winnende methode hebt gekozen? Het is zeer gemakkelijk! Het gesprek moet worden opgevat als een uitdaging, en uitdagingen kunnen alleen worden gewonnen met een degelijke voorbereiding. De voorbereiding op het sollicitatiegesprek mag dus niet worden onderschat.

Voorbereiding op een sollicitatiegesprek

Bij sollicitatiegesprekken wordt de kandidaat voorgelegd aan een recruiter die aan de hand van verschillende vragen zal proberen vast te stellen of de persoon in kwestie de juiste persoon is om de vacature in te vullen. Gezien het belang van deze fase vraagt je je misschien af hoe je je het best kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek. De voorbereiding van een sollicitatiegesprek is een fundamentele oefening waarvan het eindresultaat grotendeels zal afhangen. Hier zijn de sleutels tot succes:
  • Beantwoording van de uitnodigingsmail: het antwoord moet redelijk eenvoudig zijn. Ons advies is: wees formeel, kom meteen ter zake door de afspraak te bevestigen en de tijd en datum in de e-mail te herhalen. Vraag om een ontvangstbevestiging van de e-mail en vul de e-mail naar behoren aan door flexibel te zijn en zinnen te schrijven als "neem gerust contact met me op als u meer informatie nodig hebt".
 
  • Verzamel gedetailleerde informatie over het bedrijf: bezoek de website en de sociale media-accounts van het bedrijf en ga op zoek naar nuttige informatie (waaronder het soort kleding dat je tijdens het gesprek aan moet hebben).
  • Zoek informatie over de recruiter: als je de naam kent van de persoon die het interview zal afnemen, kun je zijn of haar LinkedIn-profiel bekijken
  • Activeer jouw netwerk: als je iemand kent in dit bedrijf of in de sector, spreek dan af om te praten. Sociale netwerken kunnen hierbij zeer nuttig zijn.
  • Lees de advertentie, de sollicitatiebrief en het CV vóór het gesprek nog eens door.
  • Besteed aandacht aan je voorkomen: er is geen algemene regel, maar je moet in lijn zijn met de functie en de stijl van het bedrijf waar je solliciteert (een creatieve functie is anders dan een commerciële functie).

Bereid je voor op het gesprek met winnende antwoorden

Hier is een korte handleiding voor de moeilijkste vragen in een sollicitatiegesprek. Het doel is om deze kritieke punten om te zetten in kansen voor jezelf.

1. Waarom heb je jouw laatste baan verlaten/ Waarom wil je jouw huidige baan verlaten?

Wat de motivatie ook is, geef een plausibele, waarheidsgetrouwe en vooral positieve verklaring. Laat zien dat je vriendelijk bent en dat je graag in een team werkt. Laat het negatieve weg. Wees kort, blijf niet stilstaan bij gesprekken die twijfels kunnen oproepen. Vertel over je verlangen naar een meer stimulerende uitdaging, benadruk waarom je wilt werken voor het bedrijf waar je solliciteert en koppel je keuze aan het bereiken van je doelen.

2. Hoe reageer je op kritiek?

Wees assertief. Antwoord dat je ook maar een mens bent en dat je verwacht fouten te maken maar ook te leren. Geef een concreet voorbeeld van jouw vermogen om opbouwende kritiek te aanvaarden en te veranderen en verbeteren.

3. Wat is de bron van uw motivatie?

Verwijs naar je werkethiek, persoonlijke visie en doelen. Factoren als geld of prestige kunnen beter niet worden benoemd. Deel met de interviewer de behoeften en doelen die je voor jezelf hebt gesteld en breng ze in verband met je motivatie.

4. Solliciteer je bij andere bedrijven?

Het is een moeilijke vraag, maar het kan ook een goede hefboom zijn. Gewild zijn bij andere werkgevers is een zeer lonende eigenschap. Wees selectief bij de keuze van de functies waarvoor je solliciteert.

5. Wat heb jij dat andere kandidaten niet hebben?

Dit is de perfecte gelegenheid om te praten over je sterke punten en je grootste prestaties. Het is niet nodig om op te scheppen, maar aarzel niet om jezelf naar voren te schuiven. Antwoord met vertrouwen en eerlijkheid, en vergeet niet dat wat je zegt tijdens het gesprek kan worden gecontroleerd.

6. Zijn er aspecten van de baan die je niet aanspreken?

Vat met de interviewer de belangrijkste punten van de functiebeschrijving samen. Concentreer je op diegenen waar tot je je het minst aangetrokken voelt en bedenk onmiddellijk hoe je met deze kan omgaan, waarbij je de nadruk legt op de positieve aspecten.

7. Voel je je op je gemak met gezag?

Het antwoord zou uw vermogen om in een team te werken moeten benadrukken. Breng een voorbeeld uit je verleden naar voren om deze stelling kracht bij te zetten.

8. Vertel ons over een fout die je maakte en de lessen die je daaruit geleerd hebt.

Beantwoord deze vraag eerlijk, maar vermijd gênante of te persoonlijke episodes te vermelden.

9. Welk salaris verwacht je? Hoeveel wil je verdienen?

Zorg ervoor dat je de marktstandaard hebt bestudeerd. Het is niet nodig een specifiek cijfer te geven, maar voel je vrij om het minimum te geven dat je verwacht of zelfs meer, afhankelijk van je kwalificaties.

10. Heeft u nog vragen?

Als u "nee" antwoordt, kan dit wijzen op een gebrek aan belangstelling. Hou dus minstens één vraag klaar, die verband houdt met de job of het bedrijf. Het juiste antwoord op moeilijke interviewvragen kan soms een vraag zijn. Laat zien dat je het interview in de hand hebt. Vraag altijd hoe snel u feedback zult krijgen en wat de volgende stap in het selectieproces zal zijn.