Je carrière boosten via social media: onze tips

  • 23/01/2023
  • 8:00
Labels:
  • Adecco Group
Toepassing via sociale netwerken

Sociale netwerksites zijn vaak niet het eerste waar je aan denkt bij de zoektocht naar een nieuwe professionele uitdaging, maar wist je dat bedrijven ze steeds vaker gebruiken om nieuwe mensen te vinden? Traditionele wervingsmethoden verliezen terrein en social media, van LinkedIn tot zelfs TikTok, zitten in de lift. 7 op 10 van de werkgevers zegt dit jaar social media al te gebruiken om nieuw personeel aan te werven.

Op zoek naar een nieuwe job? Je weet dus wat je moet doen. Hier zijn onze tips om je aanwezigheid op social media te versterken en je carrière een boost te geven.

Wees actief op sociale netwerksites, álle sociale netwerksites

De tijd dat je social media enkel als vorm van ontspanning gebruikte, is voltooid verleden tijd. Om opgemerkt te worden door recruiters moet je tegenwoordig op de verschillende sociale netwerken actief zijn. Via de juiste personal branding zet je jezelf op een goede manier in de markt.

Hoe maak jij het verschil ten opzichte van een andere kandidaat of collega? Ga met deze vraag aan de slag en aarzel niet om op social media jouw kwaliteiten, vaardigheden en/of unieke persoonlijkheid in de verf te zetten. Alleen zo zal je opvallen in de grijze massa en de aandacht van recruiters trekken.

Het professionele netwerk bij uitstek? LinkedIn natuurlijk. Met meer dan 875 miljoen gebruikers en meer dan 20 miljoen bedrijven mag een LinkedIn-profiel niet ontbreken voor wie zijn of haar professionele carrière serieus wil nemen.

Maar ook andere social media-platformen worden steeds vaker gebruikt om werknemers te vinden en vacatures te plaatsen. Zo lanceren steeds meer bedrijven wervingscampagnes met de hulp van influencers op platformen als Facebook, Instagram, Twitter en zelfs TikTok.

Daarom doe je er goed aan om op alle platformen aanwezig te zijn. Daarvoor heb je twee opties: je maakt een nieuw profiel aan met als hoofddoel opvallen bij recruiters en het vinden van een baan of je schoont je bestaande profielen op en maakt ze ‘job-search-proof.’

Hoe gebruik je social media om je carrière een boost te geven? Onze 6 tips

Zijn je social media profielen klaar voor gebruik? Met deze 6 tips houd je ze up-to-date en trek je de aandacht van jouw droomwerkgever.

  • 1. Werk je profiel bij. Door je profiel zo volledig mogelijk te maken, maximaliseer je jouw kansen om door een recruiter gevonden te worden. Voeg al jouw vaardigheden toe, maar vertel ook iets over je passies en hobby’s. Zo hebben recruiters meerdere redenen om jouw profiel interessant te vinden.
  • 2. Bouw aan je netwerk. Wist je dat 70 tot 85% van de jobs wordt ingevuld via netwerken? Je netwerk is dus van kapitaal belang in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Leg eerst contact met mensen die je al kent en verruim daarna je netwerk door te connecten met influencers en professionals binnen jouw vakgebied. Meer tips over virtueel netwerken? Lees dan ons artikel over online netwerken.
  • 3. Blijf actief. Blijft regelmatig je profiel updaten, dingen posten of reageren op anderen hun posts. Hoe actiever je bent, hoe zichtbaarder je zal zijn voor andere gebruikers. Like posts die je interessant vindt, reageer op publicaties waar je vindt dat jouw mening een meerwaarde kan zijn en laat je netwerk weten dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.
  • 4. Wees creatief. Creëer zelf content die een meerwaarde kan zijn voor jouw netwerk. Met gratis software zoals Canva kun je korte video's of visuals maken die de aandacht van recruiters trekken. Misschien heb je wel relevante inzichten over een onderwerp uit de actualiteit, maakte je iets mee waar je netwerk iets uit kan leren of kan je met jouw gevoel voor humor een glimlach op jouw volgers hun gezicht toveren. Gebruik jouw kennis en vaardigheden om jouw netwerk te informeren, emotioneren of amuseren en je zal zien: jouw personal branding zal floreren. Tip: gebruik hashtags in je berichten, zodat ze door de juiste mensen gezien worden.
  • 5. Toon jezelf. Creatief zijn betekent ook weten hoe je een aantrekkelijk en origineel cv maakt. Dat kan met behulp van een van de vele sjablonen op het internet, maar bijvoorbeeld ook met een zelfgemaakt filmpje dat indruk zal maken. Post je cv op alle sociale netwerken en vraag aan je contacten om het te delen met de juiste personen.
  • 6. Vergeet niet te solliciteren. Deze laatste tip is vooral op LinkedIn gericht, waar je jobalerts kunt instellen, maar ook alle vacatures kunt raadplegen en er meteen op kunt solliciteren. LinkedIn heeft ook een ‘Open to Work’-optie, waarmee je aan iedereen kunt laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.

Tot slot: kijk ook verder dan sociale media

Zoals je kan zien, zijn sociale media een ideale tool om je carrière een boost te geven en jouw droomjob te vinden. Een goede aanwezigheid op social media is dus een mooi begin, maar wie actief op zoek is naar een nieuwe uitdaging, kan ook bij Adecco terecht. Wij helpen je actief naar het zoeken van een nieuwe job.

Bekijk onze jobs